Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy villanykörte élettartama exponenciális eloszlású. Átlagosan 2 évig működik. Mennyi a valószínűsége, hogy legalább 1 évig fog működni egy új villanykörte?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
835
feladat megoldás érdekelne. Nagyon szépen köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az exponenciális eloszlású valószínűségi változó eloszlásfüggvénye `F(x)=1-e^{-lambda x}`, várható értéke `1/lambda`. Legyen most `X` a villanykörte élettartama években mérve, ekkor `lambda=0.5`. Annak a valószínűsége, hogy legalább 1 évig működik az izzó:

`\text{P}(X ge 1)=``1-\text{P}(X lt 1)=``1-F(1)=``e^{-0.5}~~``60.7%`

Megjegyzés: a kérdésben az szerepel, hogy "legalább 1 évig fog működni egy ÚJ villanykörte". Viszont az exponenciális eloszlás sajátossága, hogy teljesen mindegy, hogy vadiúj vagy 20 éves az a villanykörte, mindenképp `60.7%` a valószínűsége, hogy túléli a következő egy évet. Éppen ezért az exponenciális eloszlást a használattal nem öregedő dolgok élettartamának modellezésére szokás használni (pl. üvegpoharak élettartama egy menzán), hogy villanykörték esetén ez a feltételezés megállja-e a helyét, az már más kérdés...
0