Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matem- szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3787
Egy kétjegyű számban a második jegy 3-mal kidebb, mint az első. Ha a számhoz hozzáadjuk a számjegyeit, 59-et kapunk. Melyik ez a kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az első számjegy x, akkor a második számjegy x-3, ez 10*x+x-3=11x-3 alakban írható fel. Ehhez hozzáadjuk a számjegyeit, tehát x-et és x-3-at, akkor 59-et kell kapnunk:

11x-3+x+x-3=59, erre x=5 adódik, tehát a keresett szám az 52.

52+5+2=59, tehát jól számoltunk.
1