Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi- szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
4183
Egy kétjegyű szám első jegye kétszerese a második jegynek. A szám és a számjegyek felcserélésével kapott kétjegyű szám különbsége 36. Mennyi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az első számjegy 2x, akkor a második számjegy x, ez felírható 10*(2x)+x=21x alakban. Ha megcseréljük a számjegyeket, akkor 10*x+2x=12x alakú számot kapunk, a feladat szerint ezek különbsége 36, tehát:

21x-12x=36, erre x=4 adódik, tehát a keresett szám a 84.

84-48=36, tehát jól számoltunk.
2