Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányos következtetés, százalék

Főoldal » Általános iskola » Matematika
649
Sziasztok! :)
Lali elköltötte februári zsebpénzének felét és még 100 Ft-ot, így a zsebpénzének csak a 30%-a maradt meg.
Hány forint az egész éves zsebpénze, ha minden hónapban ugyanannyit kap?
Köszönöm szépen előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát elköltötte a pénz 1/2 részét és 100 forintot, így maradt a 30%-a a pénzének, tehát a 70%-át költötte el. Ebből a zsebpénze 10%-át úgy kaphatjuk meg, hogy osztjuk 7-tel, így zsebpénzének 1/14 része + 100/7 forint a 10%-a, ezt szorozva 10-zel kapjuk a 100%-ot, tehát a teljes pénzmennyiséget, vagyis 10/14 részt + 1000/7 forintot. Ez akkor lesz 14/14 rész=1 egész, hogyha zsebpénzének 4/14 része az 1000/7 forint. Innen 4-gyel való osztás után zsebpénzének 1/14 része 250/7 forint, végül szorozva 14-gyel az egészet kapjuk, ami 500 forint.

Az 500 forint fele 250 forint, ha még 100 forintot elkölt, akkor 150 forintja marad, 150 az 500-nak (150/500)*100=30%-a, tehát jól számoltunk.

Egy évben 12 hónap van, így éves zsebpénze 12*500=6000 forint.
1