Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer?

Főoldal » Középiskola » Matematika
509
Oldjuk meg ezt az egyenletet új ismeretlen bevezetésével!
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

x2 legyen egyenlő y-nal.
Akkor az egyenlet: 2y2-5y-3=0, a=2, b=-5, c=-3 (jöhet a megoldóképlet)
y1,2=(5± (-5)2-4*2*(-3) )/2*2=(5± 25+24 )/4=(5± 49 )/4=(5±7)/4, amiből y1=(5+7)/4=3 és y2=(5-7)/4=-1/2
Ha y=3, akkor x2=3, amiből x= 3  vagy x=- 3 
Ha y=-1/2 akkor x2=-1/2 azonban ez hamis gyök hiszen nincs olyan szám aminek a négyzete negatív.
Módosítva: 5 éve
1