Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, folyó szélessége

Főoldal » Középiskola » Matematika
834
Sziasztok! Egy ehhez hasonló feladatot találtam itt és az alapján próbáltam megcsinálni, de egy kis problémám van vele.
Először itt az én feladatom:
Közvetlenül a folyó partján áll egy épület, amelynek két, egymás felett lévő ablaka 9 méterre van egymástól. Milyen széles a folyó, ha az egyik ablakból 14°25' lehajlási szög, míg a másik ablakból 8°12' lehajlási szög alatt látjuk a folyó túlsó partját?

A másik feladat alapján készítettem egy rajzot, és felírtam ,hogy alfa=14,42°, gamma=8,2°.
Utána végigcsináltam oda behelyettesítve az adataimat, de nem értem ,hogy a két n közül az egyik hová tűnt? Valaki el tudná mondani? Nagyon megköszönném!

A mellékelt kép az abból a feladatból van amit itt találtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

behelyettesítés után ez volt a képlet:
tan 13.33=(n*tan 6,57+15)/n /*n
n*tan 13,33=n*tan 6,57+15 /-(n*tan 6,57)
n*tan 13,33 - n*tan 6,57=15 /kiemelünk a baloldalon n-t
n*(tan 13,33-tan 6,57)=15 /:(tan 13,33-tan 6,57)
n=15/(tan 13,33-tan 6,57)
Így már érted?
0