Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi- szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
988
5 munkás között kell 500000 Ft-ot teljesítményük arányában felosztani. Az egyes dolgozók az előírt mennyiség 105%-át, 95%-át, 120%-át, 155%-át és 150%-át teljesítették.Hány Ft-ot kapnak az egyes dolgozók?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a munkások között 105:95:120:155:150 arányban kell elosztani a pénzt. Tegyük fel, hogy 105x, 95x, 120x, 155x és 150x forintot osztunk ki, ekkor a kiosztott pénzmennyiséget aránya egyenlő a fent megadottal, így összesen 105x+95x+120x+155x+150x=625x forintot osztottunk ki, összesen 500.000-et, tehát:

625x=500.000, erre x=800 adódik, tehát 105*800=84.000, 95*800=76.000, 120*800=96.000, 155*800=124.000, 800*150=120.000 forintot kaptak az egyes munkások.
0