Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
565
Sziasztok valaki tudna segíteni az alábbi feladatban? Nagyon hálás lennék egy részletes megoldásért és magyarázatért!
Számítsuk ki a 4cm átmérőjű kör
a,π/2
b,7π/12
c,8π/9
Nagyságú középponti szögéhez tartozó körcikk kerületét és területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#feladat #matek #terület #kerület #sugár #átmérő #radián #π #körcikk #
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Először érdemes kiszámolni a teljes kör kerületét és területét. (r=d/2=2cm)
K=2rπ=2*2*3,14=12,56cm
T=r2π=22*3,14=12,56cm2
a, ha a középponti szög π/2, akkor a körcikk egy negyedkör (a teljes kör szöge: 2π), így a kerülete: K=2*r+12,56/4=4+3,14=7,14cm, a területe: T=12,56/4=3,14cm2
b, ha a középponti szög 7π/12, akkor a körcikk kerülete: K=2*r+12,56*(7/24)=7,66cm, a körcikk területe: T=12,56*(7/24)=3,66cm2
c, ha a középponti szög 8π/9, akkor a körcikk kerülete: K=2*r+12,56*(4/9)=9,58cm, a körcikk területe: T=12,56*(4/9)=5,58cm2
0