Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!! Segítsetek!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1633
A textilgyárban dolgozok között tavaly háromszor annyi nő volt mint férfi .idén felvettek még 70 nőt és 6 férfit,igy már négyszer annyi nő dolgozott a gyárban mint férfi.
Hány nő és hány férfi dolgozója van a gyárnak idén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a férfiak számát nem ismerjük, a nőké 3-szor ennyi, tehát:

x: a férfiak száma
3*x a nőké.

Felvettek még 70 nőt és 6 férfit:

ebben az évben a nők száma 3*x+70
ebben az évben a férfiaké x+6 lett.
Ezt kell kiszámolni, mert ez volt a kérdés.

Ezzel a nők száma négyszer annyi lett, mint a férfiaké, tehát a nők száma akkor egyenlő a férfiakéval, ha a nők számát 4-gyel osztjuk:

`(3*x+70)/4 = x+6` /*4

`3*x+70 = 4*(x+6)`

`3*x+70 = 4*x+24` /-24 és /-3*x

`x=46`

ebben az évben a nők száma 3*x+70
ebben az évben a férfiaké x+6

tehát 3*46+70=208 a nők száma idén és
46+6=52 a nők száma idén, amire igaz, hogy a férfiak számának 4-szerese valóban 208.



1