Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrét eloszlásos feladat. Tudja valaki a megoldást?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
552
A közvélemény kutatás egyik módja az, hogy az utcai járókelők közül megkérdeznek néhányat.
Egy téren a járókelők 35%-a 25 éven aluli fiatal. Megkérdeznek találomra 10 embert.
a) Mennyi a valószínűsége, hogy a megkérdezettek között legfeljebb 4 fiatal van?
b) Mennyi a valószínűsége, hogy a megkérdezettek között legalább két fiatal van?
c) Mennyi a valószínűsége, hogy az első három és az utolsó három megkérdezett fiatal, és a többi
nem fiatal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A feladat mind három kérdésének megválaszolásában a binomiális eloszlás adhat segítséget. Feltételezzük, hogy a téren elegendő számú személy tartozkodik, hogy a torzulások ne zavarjanak be és független események valószínűségeivel tudjunk számolni. Legyen `A` azaz esemény, hogy éppen `25` év alatti a megkérdezett személy.
Ennek valószínűsége `P(A)=0,35`. A `xi` valószínűségi változó jelentse a 10 megkérdezett személyből a fiatalok számát. Ez általános esetben `k in {0, 1, 2, ..., 8, 9, 10}` számhalmaz beli értéket vehet fel. Legyen `p=0,35` és `q=1-p`. Ekkor `P(xi=k)=((10), (k))p^k*q^(10-k)`

1) A legfeljebb `4` fiatal azt jelenti, hogy `0 le k le 4` értékekhez tartozó független események valószínűségeit kell összeadni. Felvéve a `p_k=P(xi=k)` jelölést, a keresett 5 valósznűség `p_0=0,01346`, `p_1=0,07249`,
`p_2=0,17565`, `p_3=0,25222`, `p_4=0,23767`, és `p_0+...+p_4=0,75149`.



2) A legalább `2` fiatal azt jelenti, hogy `2 le k le 10` értékekhez tartozó független események valószínűségeit kell összeadni. Ezt úgy is megtehetjük, hogy kiszámítjuk az `1-(p_0+p_1)=0,91404` értéket. Itt használjuk fel a `P(B)+P(bar B) = 1` képletet.

3) Itt pontosan hat fiatallal kell számolni, `k=6` értékhez tartozó esemény valószínűségéből kell kiindulni. Egy meghatározott sorrendet feltételezve jöjjünk rá arra, hogy ez is `((10),(6))=210` egymást kizáró események összegeként írható fel. És nekünk egy bizonyos elrendezésre van szükségünk és teljesen mindegy, hogy miként kérik ezt. Ezért kell a `p_6` valószínűséget elosztani `210`-el. Így a keresett valószínűség `p_6/210=0,000328`.
Módosítva: 5 éve
0