Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK! Valaki segítsen!

Főoldal » Középiskola » Kémia
870
Az A + 2 B = C egyensúlyi reakció szerinti egyensúlyi rendszerben ( adott p, T) a molekulák összkoncentrációja 7 mol/dm3. A koncentrációja kétszerese C koncentrációjának, B koncentrációja pedig A koncentrációjának a kétszerese. Számítsuk ki az egyensúlyi koncentrációkat, az egyensúlyi állandót és azt, hogy A vagy B anyag alakult-e át nagyobb %-ban C anyaggá !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
egyensúlyban:
I. A=2*C, tehát C=A/2

II. B=2*A

III. A+B+C=7

`A+2*A+A/2=7`

`3.5*A=7`

Tehát az egyensúlyi koncentrációk:

`A=2 (mol)/(dm³)`

B=4 mol/dm³
C=1 mol/dm³

Mivel egyensúlyi rendszer van megadva, ezért az A, B, C koncentrációk egyensúlyi koncentrációk.

`K(p,T)=("[C]")/( "[A]"*"[B]²" )=(1)/(2*4²)=0.03125 (dm⁶)/(mol²)`

kiindulási helyzetben van x A, és 0 C és valamennyi B.
amennyi C keletkezik, ugyanannyi A reagál el,
amennyi C keletkezik, 2-szer annyi B reagál el,
tehát

keletkezik 1 mol/dm³ C = elreagál 1 mol/dm³ A,
és elreagál kétszer annyi B, azaz 2 mol/dm³ B.

Az egyensúlyi koncentrációk adottak, egyensúlyi+elreagált=kiindulási.

A (kiindulási) = 2+1 =3 mol/dm³
B (kiindulási) = 4+2 =6 mol/dm³

Az átalakulás mértéke: átalakult*100/átalakulatlan: (vagy elreagált/kiindulási)

B%=2*100/6=33,33%
A%=1*100/3=33,33%

Tehát az A anyag ugyanolyan mértékben alakult át C anyaggá, mint B.
Módosítva: 5 éve
1