Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hegyesszögek szögfüggvényei

Főoldal » Középiskola » Matematika
554
Egy derékszögű háromszög 2 befogójának összege 6 cm-rel nagyobb az átfogónál. Egyik szöge 73.7333333333333°. Mekkorák az oldlai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól sejtem, akkor eredetileg 73°44' volt a szög, és ezt váltottad át tizedesfokra.

Ebben a derékszögű háromszögben felírhatóak a szög segítségével az oldalak; ha az átfogó hossza x, akkor az adott szöggel szemközti befogó hossza x*sin(73°44'), a szög melletti befogó hossza x*cos(73°44'). A feladat szerint ezek összege 6 cm-rel több az átfogónál, így az átfogóhoz 6-ot adva a befogók összegét kapjuk, tehát:

x*sin(73°44')+x*cos(73°44')=x+6, ez pedig egy lineáris egyenlet, amit már meg tudunk oldani; a bal oldalon kiemelünk x-et:

x*(sin(73°44')+cos(73°44'))=x+6, kivonunk x-et:

x*(sin(73°44')+cos(73°44')-1)=6, végül osztunk:

x=6/(sin(73°44')+cos(73°44')-1), pontosan ilyen hosszú az átfogó hossza, így a befogók hossza 6*sin(73°44')/(sin(73°44')+cos(73°44')-1) cm és 6*cos(73°44')/(sin(73°44')+cos(73°44')-1) cm, igény szerint lehet kerekíteni.
Módosítva: 9 éve
0