Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
Számítsd ki az első 100 db pozitív, 4-gyel osztható számok összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy számtani sorozat, aminek az 1. eleme az első pozitív 4-gyel osztható szám tehát a 4.

4-hez mindig 4-et kell hozzáadni, hogy megkapjuk a többi 4-gyel osztható számot, tehát a differencia is 4 lesz.

Ennek a sorozatnak kell az első 100 elemének az összegét meghatározni.


a1=4 d=4 a100=? S100=?

Először kiszámoljuk a 100. elemet:

an=a1+(n-1)d

a100=4+(100-1)4 = 400


És most az első 100 elem összegét:

Sn=(a1-an)/2*n

S100=(4+400)/2*100=20200

A megoldás 20200.



0