Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
400
Egy számtani sorozat első eleme 6, a tizenhatodik eleme 66.
Határozd meg a sorozat differenciáját!
Mennyi az első 20 elem összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a1 = 6, a16 = 66
Az an = a1 + (n-1)*d képletbe behelyettesítjük a megadott adatokat, egyszóval:
66 = 6 + 15*d --> rendezzük az egyenletet --> 60 = 15*d --> elosztjuk 15-tel --> 4 = d
Visszahelyettesítéssel ellenőrzünk: 66 = 6 + 15*4, ami helyes

Az első húsz elem összegét az:
Sn= ((2a1 + (n-1)*d))/2)*n képlettel oldjuk meg.
S20 = ((2*6 + (20-1)*4))/2)*20
S20 = 880
Az első 20 elem összege 880.
0