Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S szintén matek dolgozat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
835
Ezt a feladatot kihagytam!
Cos alfa= 0,2 Sin alfa=? Tg alfa=?
Ezt a feladatot ennek alapján kellene megoldani : Sin négyzet alfa + cosinus négyzer alfa = 1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha ezt tudod, akkor az összefüggésben tegyük be cos(α) helyére a 0,2-et:

sin²(α)+0,2²=1, rendezés után:
sin²(α)=0,96, végül gyököt vonunk, viszont ekkor két megoldást kapunk:
sin(α)= 0,96  és
sin(α)=- 0,96 

Egy szög szinusza az I. és a II. síknegyedben pozitív, tehát ha az α szög ezek közül valamelyik, akkor a sin(α)= 0,96  eredménnyel kell tovább számolnunk, ha viszont az α szög III. vagy IV. negyedbeli szög, akkor a negatív megoldás kell nekünk.

Akárhogy is, a tg(α)=sin(α)/cos(α) összefüggést kell használnunk a szög tangensének meghatározásához. A fentiek szerint az eredményre 2 alternatíva lehet így:

tg(α)= 0,96 /0,2, ez átvariálható a gyökvonás azonosságainak segítségével: =  0,96 / 0,04  =  0,96/0,04  =  24 , tehát a szög tangense  24 . A másik megoldás ettől csak az ellentétében különbözik: tg(α)=- 24 .
0