Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. matek dolgozat holnap!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
896
Ilyen feladatok lesznek és nem tudom hogyan kellene megoldani...
1., Egy szabályos 8szög oldalai 12cm-esek. Mekkora a köré írt kör sugara?Mekkora a nyolcszög területe?
2., Egy 30 m magas ház tetejéről egy 50 m magas ház teteje 11°-os emelkedési szög alatt látszódik. Milyen messze van a két ház egymástól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ha összekötöd a nyolcszög csúcsait a középpontjával, akkor 8 egybevágó egyenlő szárú háromszöget kapsz. A szárszögek 360°-ot tesznek ki, ezek mind ugyanakkorák, ezért 1 szög 360/8=45°-os. Ha ebben a háromszögben behúzod az alaphoz tartozó magasságot, akkor olyan derékszögű háromszögeket kapsz, ahol az átfogó hossza R (a nyolcszög köré írt körének sugara), egyik befogója 6 cm hosszú (mivel a magasság felezi az alapot), az ezzel szemközti szög 22,5°-os (mivel a magasság a szöget is felezi). Ebben a háromszögben felírható a szög szinusza:

sin(22,5°)=6/R, ennek megoldása R=6/sin(22,5°), tehát a köré írt kör sugara 6/sin(22,5°) cm, igény szerint lehet kerekíteni.

A nyolcszög területe egyenlő a 8 darab háromszög területével, ehhez viszont érdemes kiszámolnunk az egyik oldalhoz tartozó magasságot, mondjuk az alaphoz tartozót; ugyanebben a háromszögben felírható a szög tangense:

tg(22,5°)=6/M, ennek megoldása M=6/tg(22,5°), tehát a magasság 6/tg(22,5°) cm hosszú. Így a háromszög területe a terület=oldal*oldalhoz tartozó magasság/2 képlet alapján 12*(6/tg(22,5°))/2=36/tg(22,5°) cm², ebből 8 darab van, így 8*36/tg(22,5°)=288/tg(22,5°) cm² a területe, ez is igény szerint kerekíthető.

Nem mellesleg, a beírt kör sugara a háromszög magassága, tehát 6/tg(22,5°) cm.

2. A kisebbik ház tetejéről merőleges állítunk a másik házra, majd össze is kötjük a tetejüket, akkor egy derékszögű háromszöget kapunk, ahol a függőleges befogó hossza 50-30=20 méter, az ezzel szemközti szög 11°-os, kérdés a másik befogó, így felírható a szög tangense:

tg(11°)=20/x, ennek megoldása x=20/tg(11°), tehát ennyi méterre van egymástól a két ház.
0