Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Csatoltam a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A függvény zérushelyének megállapításához a függvény képletét 0-val tesszük egyenlővé:
a, (x2/12)-(x/3)-1=0 /*12
x2-4x-12=0, a=1, b=-4, c=-12 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(4± 42-4*1*(-12) )/2*1=(4± 16+48 )/2=(4± 64 )/2=(4±8)/2, amiből x1=(4+8)/2=6 és x2=(4-8)/2=-2
Ellenőrzés:
Ha x=6, (62/12)-(6/3)-1=(36/12)-(6/3)-1=3-2-1=0
Ha x=-2 ((-2)2/12)-((-2)/3)-1=4/12+2/3-1=1/3+2/3-3/3=0

b, -(x2/3)-(x/6)+6=0 /*6
-2x2-x+36=0, a=-2, b=-1, c=36 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(1± 12-4*(-2)*36 )/2*(-2)=(1± 1+288 )/(-4)=(1± 289 )/(-4)=(1±17)/(-4), amiből x1=(1+17)/(-4)=-4,,5 és x2=(1-17)/(-4)=4
Ellenőrzés:
Ha x=-4,5 -((-4,5)2/3)-((-4,5)/6)+6=-27/4+9/12+6=-81/12+9/12+72/12=0
Ha x=4 -(42/3)-4/6+6=-16/3-4/6+6=-32/6-4/6+36/6=0
1