Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges,kör,7.Osztály

315
Valaki leírná hogyan kell kiszámolni és levezetné a feladatot?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ha jól értem, akkor az alapéllel párhuzamosan tekerik fel a huzalt, akkor 1 menet hossza pont annyi, mint az alapkör kerülete, vagyis 2,5*π cm, így 100 menet hossza 100*2,5*π=250π cm, igény szerint lehet kerekíteni. Ez viszont csak egy elméleti minimum, mivel a valóságban nem így tekercselnek (igazából így egyáltalán nem is lehet 1 huzalt felhúzni, maximum akkor, hogyha 100 részre osztják, és úgy rakják fel körben), hanem az alaplap síkjával bizonyos szögben kezdik el a tekercselést, ekkor viszont több huzal kell ennél.

b) A henger kerülete 1,4π, így 220:1,4π=~50,02 menet lehet. Mivel a menetek száma egész, ezért 50 menet lehet rajta maximum, viszont a menetek száma a fentiekben tárgyaltak szerint nagyban függ attól, hogy milyen szögben kezdik el a feltekercselést, ezért 0-tól 50-ig bármennyi egész számú menet lehet (0 akkor lehet, hogyha "túl nagy" szögben kezdik el a feltekercselést, így 1 menet hossza több lenne, mint 220 cm).

c) Ez azt jelenti, hogy 1 fordulattal 440/200=2,2 métert tesz meg, ez megegyezik a kerék kerületével. Ha a kerék átmérője d, akkor a kerülete d*π, ennek kell 2,2-nek lennie, tehát:

d*π=2,2, erre d=2,2/π adódik, tehát 2,2/π méter a kerék átmérője, igény szerint lehet kerekíteni.
0