Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges,kör,7.Osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
542
Valaki leírná hogyan kell kiszámolni és levezetné a feladatot?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ha jól értem, akkor az alapéllel párhuzamosan tekerik fel a huzalt, akkor 1 menet hossza pont annyi, mint az alapkör kerülete, vagyis 2,5*π cm, így 100 menet hossza 100*2,5*π=250π cm, igény szerint lehet kerekíteni. Ez viszont csak egy elméleti minimum, mivel a valóságban nem így tekercselnek (igazából így egyáltalán nem is lehet 1 huzalt felhúzni, maximum akkor, hogyha 100 részre osztják, és úgy rakják fel körben), hanem az alaplap síkjával bizonyos szögben kezdik el a tekercselést, ekkor viszont több huzal kell ennél.

b) A henger kerülete 1,4π, így 220:1,4π=~50,02 menet lehet. Mivel a menetek száma egész, ezért 50 menet lehet rajta maximum, viszont a menetek száma a fentiekben tárgyaltak szerint nagyban függ attól, hogy milyen szögben kezdik el a feltekercselést, ezért 0-tól 50-ig bármennyi egész számú menet lehet (0 akkor lehet, hogyha "túl nagy" szögben kezdik el a feltekercselést, így 1 menet hossza több lenne, mint 220 cm).

c) Ez azt jelenti, hogy 1 fordulattal 440/200=2,2 métert tesz meg, ez megegyezik a kerék kerületével. Ha a kerék átmérője d, akkor a kerülete d*π, ennek kell 2,2-nek lennie, tehát:

d*π=2,2, erre d=2,2/π adódik, tehát 2,2/π méter a kerék átmérője, igény szerint lehet kerekíteni.
0