Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hegyesszögek szögfüggvényei SÜRGŐS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
427
Szép napot! Sürgősen segítséget szeretnék kérni ebben a rövid feladatsorban nagyon sürgős lenn és nagyon szépen megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. A harmadik oldalt pitagorasz tétellel tudod kiszámolni:
122+x2=132 /átrendezve
x2=132-122
x2=169-144=25 /  
x=5
sinα=5/13
cosα=12/13
tgα=5/12
ctgα=12/5

2.a, cosα=4/5, abban az esetben ha nem számoljuk ki a szöget, akkor a következő képlet segítségével számoljuk:
sin2α+cos2=1
sin2α+16/25=1 /-16/25
sin2α=9/25 /  
sinα=3/5 vagy sinα=-3/5
tgα=sinα/cosα, a két sinus miatt két tangens értéket kapunk:
tgα=(3/5)/(4/5)=3/4 vagy tgα=(-3/5)/(4/5)=-3/4
ctgα=1/tgα, szintén két értékkel:
ctgα=4/3 vagy ctgα=-4/3

2.b, tgα=5/4
tgα=sinα/cosα=5/4, amiből sinα=(5/4)*cosα
Felhasználva a sin2α+cos2=1 összefüggést
(25/16)*cos2α+cos2α=1
(41/16)*cos2α=1 /:(41/16)
cos2α=16/41 /  
cosα=4/ 41 =4 41 /41 vagy cosα=-4/ 41 =-4 41 /41
sinα=(5/4)*cosα
sinα=5/ 41 =5 41 /41 vagy sinα=-5/ 41 =-5 41 /41
ctgα=1/tgα=4/5

3.a, 2sin60⁰-tg45⁰=2*( 3 /2)-1= 3 -1
3.b, 3sin30⁰+5cos60⁰-3tg45⁰=(3*1/2)+(5*1/2)-(3*1)=1
3.c, ctg60⁰*ctg30⁰+sin45⁰-cos45⁰=( 3 /3)*( 3 )+( 2 /2)-( 2 /2)=1
3.d, sin30⁰*sin45⁰*sin60⁰-cos30⁰*cos45⁰*cos60⁰=1/2* 2 /2* 3 /2- 3 /2* 2 /2*1/2=0
3.e, tg260⁰+sin260⁰-tg245⁰+cos260⁰=3+(3/4)-1+(1/4)=3
3.f, (3-2tg45⁰)/(sin45⁰*cos45⁰)=(3-2)/(1/2)=2
0