Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Leellenőrizné a feladatom valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
871
A feladat így szól: Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán! sinx=  3  / 2

Megoldásom:
x eleme R
sin x = 0.8660

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nem sin(x) értéke a kérdés, hanem x-é, tehát ez így nem jó.
0

Úgy, hogy például megtanultad, hogy sin(60°)=√3/2, tehát az egyenlet egyik megoldása x=60°. Viszont azt is megtanultad, hogy ha azt a bizonyos egységvektort körbe-körbe forgatod, akkor mindig ugyanoda fogsz jutni, tehát az egyenlet egyik általános megoldása x=60°+k*360°, ahol k tetszőleges egész szám.
Azt is megtanultad, hogy ezt az értéket a II. síknegyedben is felveszi, ott pedig úgy számolunk, hogy 180°-(amit az I. síknegyedben felvett), így 180°-60°=120° is megoldása lesz az egyenletnek, és csak úgy, mint az előző megoldásnál, a körbe-körbe forgatással ugyanoda jutunk, tehát x=120°+k*360° lesz a másik megoldás, itt is k tetszőleges egész szám.

Ha radiánban kell megoldani a feladatot, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a szögeket átváltsuk radiánba. Tudjuk, hogy

180° ~ π, így az egyenes arányosság elvét követve
360° ~ 2π
1° ~ π/180
60° ~ 60*π/180=π/3, tehát az egyik megoldás x=(π/3)+k*2π
120° ~ 2π/3, tehát x=(2π/3)+k*2π lesz a másik megoldás.
0