Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek terület kiszámitása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
797
Kaptam egy nehéz feladatot, amit el se tudok kezdeni, valaki segítene?
A fürdőszobám területe 200.000cm², mennyi csempe kell a fürdőszoba padló lefedéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, sos, segítség, házi, házifeladat, pls
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Azért nem tudsz nekikezdeni sem, mivel nincs megadva, hogy a csempék milyen területűek.

Általános megoldása, hogy ha 1 csempe területe k cm², akkor [200.000/k] darab csempe kell, ahol a szögletes zárójel a hányados felfelé kerekítését jelöli, például, ha 900 cm²-es a csempe területe, akkor 200.000/900=~222,222 csempét kapunk, de 0,222 csempét nem lehet kapni a boltban, így legalább [222.222]=223 csempét kell vennünk.
1

Akkor úgy kell számolnod, ahogy az előbb leírtam: 200.000/20=10.000, tehát 10.000 csempét kell venni.

A valóságban viszont ennél komplikáltabb a történet; számolni kell veszteséggel (például ha eltörik egy csempe, akkor azt pótolni kell, arra szoktak egy 8%-ot számolni), a csempeközök távolságával (matekfeladatoknál azt 0-nak tekintjük), stb.
1