Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia mol/moláris tömeg számolás.

Főoldal » Középiskola » Kémia
530
Légyszi segítsetek nem nagyon tudom kiszámolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ehhez fel kell írni a heptán égésének reakció egyenletét:

C₇H₁₆ + 11 O₂ = 7 CO₂ + 8 H₂O

1 mol heptán 11 mol oxigénnel reagál
34 mol heptán 11*34= 374 mol oxigénnel reagált.

1 mol heptánból 7 mol CO2 keletkezik,
34 mol heptánból 7*34=238 mol CO2 keletkezett.

1 mol heptánból 8 mol H2O keletkezik,
34 mol heptánból 8*34=272 mol H2O keletkezett.

3400 g heptán, 374 mol *32 g/mol =11968 g oxigén, 238 mol * 44 g/mol = 10472 g (10,472 kg) CO2 és 272 mol * 18 g/mol = 4896 g víz
kiindulási anyagok összesen: 3400 g + 11968 g = 15368 g
termékek összesen: 10472 g + 4896 g = 15368 g
1