Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
785
Sziasztok aki tud segíteni azt megköszönöném.
1. Háromszöget határoznak-e meg a következő 3 szakasz? Ha igen miért, ha nem
miért? Ha háromszöget határoz meg, akkor számold ki a háromszög kerületét,
területét és beírható körének sugarát!
a) 7m, 120cm, 500cm
b) 6cm, 7cm, 10cm
2. Egy háromszög belső szögeinek aránya 2:9:13. Mekkorák a háromszög belső
és külső szögei?
3. Számítsd ki a rombusz belső szögeit, ha egyik szöge 32o!
4. Egy derékszögű háromszög egyik befogója 8cm, átfogója 14cm. Számold ki a
másik befogó hosszát és a köré írható körének sugarát!
5. Egy rombusz átlóinak hossza 20cm és 18cm. Mekkorák az oldalai, a kerülete
és a területe?
6. Döntsd el, hogy a következő állítás igaz, vagy hamis!
a) Van olyan trapéz, amelynek szárai párhuzamosak.
b) Minden paralelogrammának van derékszöge.
c) Minden rombusz trapéz.
d) Minden háromszög belső szögeinek összege 180o.
e) Négyzet átlói merőlegesen felezik egymást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.a
Ilyen háromszög nincs, mert bármely két oldalhossz összegének nagyobbnak kéne lennie a harmadik oldal hosszúságánál. 120cm+500cm=620cm. Ez még 1m-nél is kevesebb, nemhogy 7m-nél. Azaz, ha felveszed a 7m-es szakaszt (már ha ez nem lenne képtelenség), majd egyik végpontjánál leszúrod a körzőt és 120cm-es körívet rajzolsz (=1,2m), a másik végpontjából pedig 500cm (=0,5m) körívet, akkor a két körív nem fogja metszeni egymást, mert nem találkoznak, hiszen együttvéve is rövidebb a két szakasz összege, mint a harmadik (a 7m-es) oldal.
0

Arány 2:9:13.
A háromszög belső szögeinek az összege 180 fok. Ezt kell elosztani 2+9+13=24-gyel. Akkor 1 egység 7,5 fok.
Egyik szög 2 egységnyi, azaz 2x7,5=15 fok.
Másik szög 9 egységnyi, azaz 9x7,5=67,5 fok.
A harmadik szög 13 egységnyi, azaz 13x7,5=97,5 fok.
Ellenőrzés: 15+67,5+97,5=180 fok
0