Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokszögek 2

Főoldal » Középiskola » Matematika
6246
Mekkora a szabályos ötszög területe, ha oldala 7 cm ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felbontod az előző feladat alapján 5 egyenlő szárú háromszögre, itt a szárszög 360°/5=72°-os lesz. Behúzod a magasságot, ekkor 36°-os lesz belőle, itt felírjuk a szög tangensét a háromszög magasságához:

tg(36°)=3,5/M, erre M=3,5/tg(36°) adódik. Így már ki tudjuk számolni a háromszög területét:

oldal*oldalhoz tartozó magasság/2=7*(3,5/tg(36°))/2=12,25/tg(36°) cm² a háromszög területe. Ebből a háromszögből 5 darab van, így az ötszög területe 61,25/tg(36°) cm², igény szerint lehet kerekíteni.
0