Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
1043
egy érintőnégyszög 3 oldalának hossza 12,14 és 20 cm. Mekkora lehet a 4. oldala?
Egy deltoid köré kör írható.Mekkora a beírható körének sugara, ha két különböző oldala 24 és 10 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az érintő négyszög szemközti oldalainak összege egyenlő, tehát például: a+c=b+d
Ez alapján, ha a=12cm, b=14cm, c=20cm, akkor d=18cm. Ha a=12cm, b=20cm, c=14cm, akkor d=6cm. Ha a=14cm, b=12cm, c=20cm, akkor d=22cm.

Ha a deltoid húrnégyszög, akkor a két oldalt összekötő átló a kör átmérője és a két oldal közötti szög 90⁰ (Thales tétel).
Az érintőnégyszögbe írható kör sugarát a következő képlettel lehet számolni:
T=s*r (ahol s félkerület) T=24*10=240cm2 (két derékszögű háromszög területe)
240=34*r, amiből r=7,06cm
Módosítva: 5 éve
0