Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
477
Egy háromszög kerülete 27cm. Az a oldala kétszer olyan hosszú mint a b oldala, a c oldala 8cm-rel rövidebbmint az a oldala. Mekorák az oldalak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
K=27cm
a=2b=?
c=a-8=?
b=?
Most akkor írjuk fel a háromszög kerületét
K=a+b+c
Ebbe a képletbe helyettesítsünk be
27=(2b)+(b)+(a-8) (a zárójel jelen esetben elhanyagolható)
Még mindig két ismeretlen van, de az "a" meg van adva (2b)
27=(2b)+(b)+((2b)-8)
Ez már egy könnyen megoldható egyenlet
Először hagyjuk el a zárójeleket
27=2b+b+2b-8
Most vonjunk össze
27= 5b-8
Adjunk hozzá 8-at (+8)
35=5b
Most pedig osszuk el 5tel (:5)
7=b
Megkaptuk, hogy a
b=7
Tudjuk, hogy
a=2b, tehát =2*7=14
c=a-8=14-8=6
Összegzésképp:
a=6 cm
b=7 cm
c=14 cm
1