Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
388
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Írjuk fel, hogy melyik almából mennyi van:
Az első kertben x alma termett. Ezek közül:
0,6x elsőosztályú,
0,4x nem elsőosztályú
A második kertben kétszer ennyi, 2x alma termett. Ezek közül:
0,9*2x elsőosztályú,
0,1*2x nem elsőosztályú.
a)
Kiválasztottunk egy almát, ami nem első osztályú. Összesen 0,4x+0,1*2x=0,6x ilyen alma van. Ez az összes eset száma.
A második kertben 0,4x nem elsőosztályú alma termett, ez a kedvező esetek száma.
valószínűség=kedvező/összes
p=0,4x/0,6x=2/3

b)
Legfeljebb 2 nem elsőosztályú:
1) 0 nem elsőosztályú van
VAGY
2) 1 nem elsőosztályú van
VAGY
3) 2 nem elsőosztályú van

Annak a valószínűsége, hogy egy almát kiválasztasz, és az nem elsőosztályú:
Kedvező: 0,1*2x+0,4x=0,6x
Összes: 3x
Valószínűség: 0,6x/3x=0,2

Hogy elsőosztályú: 1-p(nem elsőosztályú)=1-0,2=0,8

Az 1) eset valószínűsége: 0,810 //Mert 10-szer egymás után elsőosztályú almát választunk.

2) 0,2*0,89*10 // Azért szorzunk 10-el, mert az egy nem elsőosztályú almát választhatjuk 1., 2. 3. ... 10. helyen, és ezért 10* annyi lehetőség van a kedvező esetek között.

3) 0,22*0,88* (10*9)/2 //Itt a (10*9)/2 megint azt jelzi, hogy hány helyre kerülhetnek a nem elsőosztályú almák.

Így p= 0,810 + 0,2*0,89*10 + 0,22*0,88* (10*9)/2

Ha valamit nem írtam le elég érthetően nyugodtan keress meg, és megpróbálok segíteni.

Módosítva: 5 éve
0