Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Most válaszoljatok sürgős!

Főoldal » Középiskola » Kémia
561
A korábban elkészített 150 g 8 tömeg%-os cukoroldatban még 8 g cukrot oldunk. Hány mol vizet
kell elpárologtatnunk ahhoz, hogy az oldat töménysége az eredeti oldat töménységének a
kétszerese legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
nézzük meg mennyi cukor volt eredetileg benne

8=x/150 *100

(8*150)/100 = x = 12g


aztán megnézzük a hozzáadott cukor után mennyi a töménység

20g/158g *100 = 12,66 m/m%


írjunk fel egy keverési egyenletet hogy emellett a cukortartalom mellett mennyi víz kellene az eredeti w% kétszereséhez


m1*w1+m2*w2=(m1+m2)*w3


20*100+0*m2=(20+m2)*16


2000 = 16m2+ 320


105=m2 (ez csak a víz tömege!)


tehát most van benne 138g víz (158-20) amiből 33g vizet kell elpárologtatni
2

8=(moa/150)*100%
moa=12g

16=(20/158-x)*100
x=33g

nh2o=m/m=33/18=1,83 mol
1