Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Területes szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
896
Egy iskola olyan téglalap alakú telken van, melynek hosszabbik oldala hatszorosa a rövidebbnek. Az iskolaépültet, mely a telek harmadrészét foglalja el, 1568m2 alapterületű.
Mekkora a telek kerülete és területe?

A területre rájöttem hogy csak 3-al kell szorozni, de a kerületet nem tudtam összerakni.

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Terület, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Igen, 3-mal kell osztani, hogy megkapjuk a telek területét, ekkor a területe 4704 m².

Legyen a rövidebbik oldal hossza x, ekkor a hosszabbik oldal hossza 6x, így a téglalap területe x*6x=6x², ennek kell 4704-nek lennie:

6x²=4704, osztunk 6-tal, majd gyököt vonunk:
x=28, tehát a telek egyik oldala 28 méter, másik oldala 28*6=168 méter, így kerülete 28+168+28+168=392 méter.
0