Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell erre a feladatra alkalmazni a feltételes valószínűség láncszabályát?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
484
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, Valószínűség, szabály, lánc
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyenek az események a következők:

`A_1`: elsőként angol diplomata érkezik
`A_2`: másodikként német diplomata érkezik
`A_3`: harmadikként japán diplomata érkezik

A három esemény egyszerre történő teljesülésének valószínűségét keressük. A mellékelt képlet szerint ez `\text{P}(A_1 A_2 A_3)=``\text{P}(A_1)*\text{P}(A_2|A_1)*\text{P}(A_3|A_1 A_2)`.

`\text{P}(A_1)`: Mennyi a valószínűsége, hogy a 16 résztvevő közül az 5 angol valamelyike érkezik elsőként? Ez triviális, `5/16`.

`\text{P}(A_2 | A_1)`: Mennyi a valószínűsége, hogy a másodikként érkező vendég német, feltéve, hogy az első angol volt? A maradék 15 résztvevő között 8 német van, tehát a valószínűség `8/15`.

`\text{P}(A_3|A_1 A_2)`: Tudjuk, hogy eddig egy angol és egy német érkezett, mennyi a valószínűsége, hogy a következő japán lesz? A maradék 14 résztvevő között 3 japán van, tehát a valószínűség `3/14`.

Tehát a keresett valószínűség `\text{P}(A_1 A_2 A_3)=5/16*8/15*3/14=1/28~~3.6%`.
Módosítva: 5 éve
0