Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valszám4

Főoldal » Középiskola » Matematika
731
Egy dobozban 5 fehér, valamint több kék és piros golyó van. Találomra kiveszünk egy golyót. Annak valószínűsége, hogy az kék vagy piros: 5/6, annak valószínűsége pedig, hogy fehér vagy piros: 2/3. Hány kék és hány piros golyó van a dobozban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

(k+p)/(k+p+f)=5/6
Legyen az arányok szorzója x, akkor
(k+p)/(k+p+f)=5x/6x
Kivonva a nevezőből a számlálót
f=x mivel a fehér golyók száma 5, ezért a k+p=5*5=25.
A másik állítás szerint:
(f+p)/(k+p+f)=2/3 (k+p+f)=5+25=30, tehát (f+p)=20, amiből p=20-5=15
k=25-15=10
Tehát: 10kék és 15piros golyó van a dobozban.
1