Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1059
Mennyivel egyenlő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek nevezetes szögfüggvényértékek, amiket meg kell tanulni:

cos(30°) = √3/2
sin(45°)= √2/2, tehát a számláló √3/2 - √2/2
sin(60°)= √3/2
cos(45°)= √2/2, tehát a nevező √3/2 - √2/2

Szabad szemmel látható, hogy ezek egyenlőek, tehát vagy hányadosuk 1, vagy nem értelmezhető. Akkor nem értelmezhető, hogyha √3/2 - √2/2 értéke 0 (mivel akkor 0/0-t kapnánk, ami nem túl szerencsés), ezért meg kell néznünk, hogy értéke nem 0-e:

√3/2 - √2/2 = 0, hozzáadunk √2/2-t
√3/2 = √2/2, négyzetre emelünk
3/4 = 2/4, erről azért már látszik, hogy nem igaz, tehát a nevező értéke nem 0.
Módosítva: 9 éve
1