Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

407
Honnan lehet tudni egy vegyjelből mondjuk az NH3 - nak mennyi nemkötő elektronpárja van ? Magyarázatot is szeretnék meg akarom érteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A kérdésedben az NH3 egy összegképlet (molekulaképlet), a vegyjel pedig az atomoknak a jele pl az oxigénnek O, a nitrogénnek N.

Például a nitrogénnek úgy lehet megállapítani a nemkötő elektronpárjainak számát, hogy megnézed hányadik főcsoportban van, nitrogén az 5.ben van, ez azt jelenti, hogy 5 vegyértékelektronja van, most leírod a nitrogént vegyjelét N-betűt. Köré rajzolsz pontokat, egyszerre mindig csak egyet minden oldalára (itt nézd meg a képet, amit csatoltam, így kell kiéznie, lépésekben írtam le). Most megnézed, hogy melyik oldalon van egyszerre kettő elektron, azokat összekötöd egy vonallal (nézd meg a következő képet). Megszámolod hány ilyen vonal van, jelen esetben 1 darab ilyen van, tehát alapállapotban, 1 darab nemkötő elektronpárja van.


Remélem tudtam segíteni, kérdésed van nyugodtan írj!

-S.R.
0

Szia, ezt most a kommentedre a válasz, meg egy kis kiegészítés.

Igen pl a klóratomnak 3 nemkötő elektronpárja van. Mondjuk ha megnézed, hogy `CO_2` molekulában hány darab ilyen van, akkor ugye C az a negyedik főcsoportban van, így 4 darab elektronja van, és NINCS nemkötő elektronpárja, az oxigén pedig a hatodikban van, így 6 elektron és KETTŐ nemkötő elektronpárja van, ugye két darab oxigénen kettő-kettő szabad elektron van, a szénen 4 darab szabad elektron van, így az oxigének pont kettő-kettő elektronhoz tudnak hozzákapcsolódni a szénen, erről csatoltam képet, arról talán könnyebb.

Amit pirossal összehúztam, azok fognak összekapcsolódni, így kialakul a szén-dioxod molekula, azaz a `CO_2`, és ha megnézed, akkor a szén-dioxid molekulában csak 4 darab nemkötő elektronpár van, kettő-kettő az oxigéneken.
0