Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás2

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Egy tehetségkutató versenyen 17 fiú és 23 lány vesz részt. A döntőbe 7 fő kerül.
Mekkora valószínűséggel lesznek:
a) csak azonos neműek döntőben; b) többen lányok mint fiúk a döntőben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, Annak, hogy minden döntöbe jutott versenyző fiú )17alatt7)/(40alatt7) az esélye.
Annak, hogy minden döntőbe jutott versenyző lány (23alatt7)/(40alatt7) az esélye
17alatt7=19448
23alatt7=245157
40alatt7=18643560
Annak az esélye hogy vay egyik, vagy másik következik be: (19448+245157)/18643560=0,014=1,4%
(Azért összeadás, mert a két eset külön-külön következik be.)

b, annak az esélye, hogy több a lány mint a fiú: [(23alatt4)*(17alatt3)+(23alatt5)*(17alatt2)+(23alatt6)*(17alatt1)+23alatt7]/40alatt7 lesz.
(azért szorzás, mert a két eset egyszerre következik be.)
23alatt4=8855, 23alatt5=33469, 23alatt6=100947, 23alatt7=245157
17alatt3=680, 17alatt2=136, 17alatt1=17
40alatt7=18643560
A megoldás tehát: [(8855*680)+(33469*136)+(100947*17)+245157]/18643560=0,67=67%
1