Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2307
Európa legnagyobb óriáskerekének átmérője 135m.
Mekkora az óriáskerék szögsebessége és kerületi sebessége,ha 30 perc alatt tesz meg 1 teljes kört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha átmérője 135 méter, akkor sugara 135/2=67,5 méter, így kerülete 2*67,5*π=135π méter, ennyit tesz meg 30 perc=1800 másodperc alatt, így kerületi sebessége 135π/1800=0,075π méter/secundum, igény szerint lehet kerekíteni.

A szögsebességet lehet számolni az ω=2π/T képlettel is, ekkor ω=2π/1800=π/900 rad/s, igény szerint lehet ezt is kerekíteni.

1