Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összefoglalás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
563
Mf.94.o. 3. a. b. 5.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

3.b 35:63=5:9 (7-tel egyszerúsítve)=10:18 (az előző 2-vel bővítve)=5/5:9/5=45:81 (5:9 9-cel bővítve)
Tulajdonképpen az 5:9-nél bármivel szorozhatod, vagy oszthatod a két számot ha mindkettőnél ugyanazt a műveletet használod az eredmény jó lesz. Pl: 50:90, 5/3:9/3, 500:900, 20:36

5.a, Ha a két szám aránya 5:9, a kisebbik szám az 5rész lesz. Ha 5rész=45, akkor egy rész=9, így a nagyobbik szám: 9*9=81
5.b, Ha a nagyobbik szám 270, akkor ez lesz a 9rész. Egy rész akkor 270:9=30. A kisebbik szám 30*5=150
5.c, Ha a számok különbsége 48, akkor 9rész-5rész=4rész. Tehát 4rész=48, akkor egy rész=48:4=12, a két szám pedig 5*12=60 és 9*12=108
5.d, Ha a számok összege: 0,7. Akkor 5rész+9rész=14rész. Tehát 14rész=0,7, akkor egy rész=0,7:14=0,05, a két szám pedig 5*0,05=0,25 és 9*0,05=0,45
Módosítva: 5 éve
0