Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 8.osztály (transzformátor)

Főoldal » Általános iskola » Fizika
371
Egy transzformátor primer tekercse 1200, a szekunder tekercse 300 menetes. A szekunder tekercshez egy 4 V-on működő zsebizzót kapcsolunk. Mekkora feszültséget kell a primer tekercsre kapcsolni, hogy a zsebizzó megkapja az előírt feszültséget?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Egy transzformátor primer tekercse 1200, a szekunder tekercse 300 menetes. A szekunder tekercshez egy 4 V-on működő zsebizzót kapcsolunk. Mekkora feszültséget kell a primer tekercsre kapcsolni, hogy a zsebizzó megkapja az előírt feszültséget?

Np= 1200
Nsz=300
Usz= 4 V
Up=?

Np : Nsz= Up : Usz
Up= Usz x (Np : Nsz)= 4 V x (1200 : 300)= 4 V x 4= 16 V

16 V feszültséget kell a primer tekercsre kapcsolni.
0