Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsa ki az alábbi egyenesek metszéspontját!

Főoldal » Középiskola » Matematika
396
e: 3x+y=-7 és f: x-4y=2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alakzatok metszépostjait úgy találod meg, hogy az alakzatok egyenleteit, mint egyenletrendszert, megoldod. Ekkor a megoldás nyilván a metszépontokat adja meg, hiszen egyenletrendszerek megoldásai kielégítik az összes egyenletet. Ha egy alakzat egyenletét kielégítik paraméterek, akkor az azok által meghatározott pont az alakzat része, azaz a megoldások az összes alakzat részei, így a mteszéspontok.
Az egyenletrendszer tehát
`{(3x,+,y,=,-7),(x,-,4y,=,2):}`
Egyenletrendszereket több taktikával is meg lehet oldani. A legegyértelműbb az, ha kifejezel egy változót az egyikből a bötti segítségével. Fejezzük ki például a második egyenletből `x`-et:
`x-4y=2`
`x=2+4y`
Ezt most be tudod helyettesíteni az első egyenletbe:
`3(2+4y)+y=-7`
`6+12y+y=-7`
`13y=-13`
`y=-1`
Ezt most visszahelyettesítve `x` kifejezésébe azt kapjuk, hogy
`x=2+4*(-1)=-2`

Azonban nem csak így lehet gondolkodni. Szorozzuk meg például a második egyenlet mindkét oldalát `-3`-mal:
`(-3)*(x-4y)=(-3)*2`
`-3x+12y=-6`
Most figyeld meg, hogy ha összeadjuk az első egyenletet és ezt, akkor az `x`-es tagok ki fognak esni:
`(3x+y)+(-3x+12y)=(-7)+(-6)`
`3x-3x+y+12y=-13`
`13y=-13`
`y=-1`
Ennek segítségével ugyanúgy kiszámolhatod `x`-et. Látszik, hogy a két módszerrel ugyanaz lesz a megoldás. A metszéspont tehát:
`e\cap f=P(-2;-1)`
1