Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

23:59 a határidő. Nem értem :(

Főoldal » Középiskola » Matematika
515
Sziasztok! Ez a két feladat maradt:

Egy régi kétszárnyú kapu tönkrement, ezért mindkét szárnyát két
keresztpánttal átlósan meg akarják erősíteni. Hány mm hosszú vaslemezt kell
ehhez venni, ha a kapu szélessége 48dm, magassága 450 cm? (A vaslemez
vastagságától, szélességétől eltekintünk.)


Az egyenletesen emelkedő, hegyre vezető út hossza 1553 m. Hány méter
magasra visz fel, ha másfél km hosszúnak jelöli a térkép? (Segítség: miért
más a térképen jelölt hosszúság?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Mind a két esetben pitagorsz-tétellel kell számolni.

Képzeld el egy téglalapnak a kaput, a keresztpánt a két átlója. Ha csak az egyiket nézzük, akkor az átló két derékszögű háromszögre osztja a téglalapot.
Gondolom az egész kapu ekkora, nem csak egy szárnya:
a=48 dm
b=45 dm

c²=48²+45²
c²=2304+2025
c²=4329
c= 4329 
c≈65,8 dm

Mm-ben kell:
65 dm = 650 cm 6500 mm
Két keresztpánttal csinálják, ezért ezt szorozni kell 2-vel:
13000 mm

2.
Itt is egy derékszögű háromszöget kell elképzelni:
Az 1553 méter lesz az átfogó, az 1,5 km a vízszintes befogó, a kérdés pedig a merőleges befogó.

c= 1553 m
b= 1500 m

1553²=1500²+b²
2411809=2250000+b² /-2250000
161809=b²
 161809 =b
402,25 m≈b
Módosítva: 5 éve
0