Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek doga help

Főoldal » Középiskola » Matematika
662
Valaki tudna segiteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha mást nem legalább be tudod lőni, hogy hogyan sikerült.

1. cos(90°)=0, tehát hamis
2. Definíció szerint igaz.
3. Hamis, mivel csak 270°<α<360° esetén negatív.
4. Igaz.
5. Igaz, a 0° pont ilyen.
6. Hamis, mivel az 1-et és a -1-et csak egy-egy szögnél veszi fel.
7. Igaz.
8. Hamis, mivel a 0, a π és a 2π esetén vesz fel 0-t.

2.
sin(295°) negatív, mivel a 295° III. negyedbeli szög, és ott a szinusz negatív.
cos(140°) negatív, mivel a 140° II. negyedbeli szög, és ott a koszinusz negatív.
tg(200°) pozitív, mivel tg(200°)=sin(200°)/cos(200°), és ezek közül mindkettő negatív, így hányadosuk pozitív.
Tehát a szorzat pozitív lesz.

A szinuszfüggvény 360°-onként veszi fel ugyanazt az értéket, ezért ha levonunk a szögből 360°-ot, ugyanazt az értéket kapjuk: sin(2000°)=sin(1640°)=...=sin(200°), erről pedig már tudjuk, hogy negatív.
A koszinuszfüggvény is 360°-onként veszi fel ugyanazt az értéket, tehát cos(1430°)=cos(1070°)=...=cos(350°), ez pedig pozitív.
sin(12,5°) pozitív.
Tehát a szorzat értéke negatív.

Ha esetleg a törtben nem fokok lennének (mivel nincs külön jelölve), akkor radiánban kell számolnunk, ekkor viszont 2π-ket kell levonnunk, de mivel ennek nincs pontos értéke, csak kerekíteni tudjuk, ezért két kerekítéssel kell számolnunk; ha mindkét kerekítésre ugyanaz az előjel jön ki, akkor jól számoltunk.
Ha π=~3,1416, akkor 2*3,1416=6,2832-ket kell levonnunk, tehát: sin(2000)=sin(1993,7168)=...=sin(1,9424), 1,9424 kevesebb, mint π, ezért erre pozitívat kaptunk. Ez volt a fölfelé kerekítés, így jöhet a lefelé kerekítés; π=~3,1415, ekkor sin(2000)=sin(1993,717)=...=sin(2,006), ez is π alatt van, tehát szinuszértéke pozitív lesz.
A koszinuszra ugyanez a történet:
π=~3,1416 → cos(1430)=cos(1423,7168)=...=cos(3,7136), ez több, mint π, és 3π/2-nél kisebb, tehát III. negyedbeli, ott pedig a koszinusz negatív.
π=~3,1415 → cos(1430)=cos(1423,717)=...=cos(3,795), ugyanoda esik, mint az előző, tehát ez is negatív lesz. Mivel az eredeti ezek közé esik, ezért az is negatív lesz.
sin(12,5°)-nál van jelölve a fok, tehát mindenképp fokkal számolunk, így pozitív.
Így is negatív lesz a szorzat.

3. Kiszámoltatod számológéppel, ekkor megkapod a IV. negyedbeli megoldást, ami negatív lesz. A pozitív szöget úgy kapod meg, hogy hozzáadsz 360°-ot. A III. negyedben is felveszi ugyanezt az értéket, azt úgy kapod, hogy amit az előbb számológéppel kaptál, annak veszed az ellentettjét, és hozzáadsz 180°-ot.

Jelölni úgy tudod az egységkörön, hogy rajzolsz egy koordinátarendszert; ha a féltengelyek hossza 10-10-10-10 cm, akkor az y-tengely negatív részén az origótól felmérsz 4,226 cm-t (vagy amilyen pontosan tudod), majd arra a pontra merőlegest állítasz mindkét irányba. Ezután az origóból 10 cm-rel körzőzöl, és ahol metszi a kör az egyenest, azokat a pontokat összekötöd az origóval. Innen már csak jelölni kell a szögeket (két homorúszöget kell kapnod).
Mivel a sinuszfüggvény 360°-onként periodikus, ezért a létező összes szöget úgy kapjuk, hogy ezekhez hozzáadunk k*360°-ot, ahol k értéke tetszőleges egész szám.
3