Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 12. osztály, Négyzetszámok

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljuk ki `S_k` értékét:
`S_k=4*1-2+4*2-2+...+4*k-2=4(1+2+\cdots+k)-2k=4 ((k+1)k)/(2)-2k=2k(k+1)-2k=2k(k+1-1)=2k^2`

a)
`S_k=72=2k^2`
`k^2=36 => k=6`

b)
`S_10=2*10^2=200`

c)
Nézzük meg a különböző négyes maradékú számok négyzetének négyes maradékát (az `equiv` a négyes maradék vételét jelenti):
`(4k)^2=16k equiv 0`
`(4k+1)^2=16k^2+8k+1 equiv 1`
`(4k+2)^2=16k^2+16k+4 equiv 0`
`(4k+3)^2=16k^2+24k+9 equiv 1`
Most nézzük meg a sorozat tagjainak négyes maradékát:
`4n-2 equiv 2`
Mivel egy négyzetszámnak sosem lehet a négyes maradéka 2, a sorozat tagjai nem lehetnek négyzetszámok.
0