Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
629
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3)
m = 1500 kg
t = 8,7 s
v = 100 km/h = 100/3,6 m/s = ... számold ki

Ekkora erővel lehet gyorsítani a tömeget, ha a gyorsulás 'a':
F=m·a
t idő alatt ennyi lesz a sebesség:
v = a·t → a = v/t
Ha ezt berakjuk a fentibe:
F = m·v/t
Helyettesíts be....

4)
v = 600 m/s
s = 10 cm = 0,1 m
s₂ = 5 cm = 0,05 m
-------
A fal valamilyen F erővel fékez. Ez az F erő F·s munkát végez, lelassítja a golyót.

Gyors megoldás (de nem biztos, hogy ezt várja a tanár):
A fele út után kell a sebesség. A fele úton az energia felét emészti el a fal, a fele marad meg. Az energia a sebesség négyzetével arányos (E=1/2·m·v²), ezért a sebességnek nem a fele marad, hanem a √2-ed része: 600/√2 m/s = 424,3 m/s

Lassabb, "hivatalos" megoldás:
s úton a teljes energiát elemészti:
F·s = 1/2·m·v²
ebből F = m · 600²/ (2·0,1) = m · 1 800 000
A tömeget nem tudjuk, de reménykedünk, hogy ki fog esni.
Amikor már csak 5 centi van hátra, akkor utána még ennyi energiát emészt majd el a fal:
E = F·s₂
E = m · 1 800 000 · 0,05 = m · 90 000
Vagyis a mozgási energiája ekkor pont ennyi, tehát:
1/2·m·v₂² = m · 90 000
Tényleg kiesik a tömeg:
v₂² = 2·90 000
v₂ = √(180 000) = 424,3 m/s

0