Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
503
Szamitsuk ki az á hegyesszög, többi szogfuggvenyenek értéket az á meghatározása nélkül ha sin á= 4/5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`sin \alpha = 4/5`
Tudjuk, hogy `cos^2 \alpha + sin^2 \alpha = 1`, amiből
`cos^2 \alpha = 1-(4/5)^2=9/25`
így `cos \alpha_1 = 3/5` és `cos \alpha_2 = -3/5`
A két megoldás nem váratlan, hiszen ha megnézed az egységkört, az `y=4/5` egyenes kétszer is elmetszi, azaz két `\alpha` esetén veszi fel a `sin` függvény a `4/5` értéket. Maradt a tangensek kiszámolása (meg a kotangens, de ott csak egyszerűen vesszük a reciprokát).
`tan \alpha_1 = (sin \alpha_1) / ( cos \alpha_1 )=(3/5)/(4/5)=3/4`
`tan \alpha_2 = (sin \alpha_2) / ( cos \alpha_2 )=(-3/5)/(4/5)=-3/4`
0