Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos matek segíts

Főoldal » Általános iskola » Matematika
410
Számold a téglalap átlójának a hosszát, ha az
a oldala: 70 mm. b oldala : 4 cm. Alkalmazd a kerekítési szabályt max. két tizedesig. (Kérlek segítsetek ezen múlik az év végi jegyem nagyon szépen kérlek titeket! )( Én próbálkoztam vele, de sajnos nem értem)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS MATEK KÉRLEK SEGÍTSETEK
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha minden igaz 23 cm
-1

A téglalap két különböző hosszú oldala derékszöget zár be, ezért egy `a` és egy `b` oldalból, illetve egy átlóból alkotott háromszög derékszögű. Ez azt jelenti, hogy alkalmazható rá a Pithagorasz tétel, miszerint
`"átfogó"^2 = "befogó"_1 ^2 + "befogó"_2^2`
Jelöljük az átlót hosszát `e`-vel. Ekkor a Pithagorasz tétel alapján
`e^2=a^2+b^2`
`e=sqrt(a^2+b^2)`
Ekkor célszerű ugyanarra a mértékegységre hozni a hosszakat, mivel ellenkező esetben az eredményt nem fogjuk tudni értelmezni. Hogy kisebb számokkal számoljuk, váltsuk át `a-t` centiméterekre: `a=70 " mm"=7 " cm"`. Most már számolhatunk:
`e=sqrt(7^2+4^2)=sqrt(49+16)=sqrt(65)=8.06225...\approx8.06`
0