Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!SOS!! !MATEK! valaki segítene??

Főoldal » Középiskola » Matematika
455
Anna és Zsuzsi is szeretné megvenni az újságosnál az egyik magazint, de egyik lánynak sincs elegendő pénze. Anna pénzéből hiányzik a magazin árának 12%-a, Zsuzsi pénzéből pedig az ár egyötöde. Ezért elhatározzák, hogy közösen veszik meg a magazint. A vásárlás után összesen 714 Ft-juk maradt.

a) Mennyibe került a magazin, és mennyi pénzük volt a lányoknak külön-külön a vásárlás előtt?

b) A maradék 714 Ft-ot igazságosan akarják elosztani, azaz úgy, hogy a vásárlás előtti és utáni pénzük aránya azonos legyen.

Hány forintja maradt Annának, illetve Zsuzsinak az osztozkodás után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Anna pénze az újság árának 88%-a(100-12) ,Zsuzsié 80% (100*4/5)

l

egyen az újság ára x

0,88x+0,8x=x+714

ebből egyszerű kiszámolni az x-et (1050)


Annának eredetileg 0,88*1050=924Ft

Zsuzsinak 0,8*1050=840Ft


visszajáró 714 forint ebből y Annáé,714-y Zsuzsié

924:840=y:(714-y)

y=374 714-y=340
0