Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy körnek és egy egyenesnek van-e közös pontja?

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
A kör és az egyenes képlete van megadva. A megoldásban azt írták, hogy nincs közös pontja. Ezt hogyan lehet kiszámolni vagy megállapítani ebből a két képletből?
x²+y²-4x-6y=12
3x+2y=-7
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezt onnan tudod, hogy ha próbálod megoldani a két alakzat egyenlete által alkotott kétismeretlenes egyenletrendszert, akkor nem kapsz megoldást. Jelen esetben az egyenes egyenletéből ki tudod fejezni `y`-t `x` segítségével (vagy `x`-et `y` segítségével), majd ezt behelyettesítve az első egyenletbe, egy másodfokú egyenletet kapsz `x`-re (vagy `y`-ra). Egy másodfokú egyenletnek csak akkor nincs valós megoldása, ha a diszkriminánsa (`D`) kisebb, mint 0 (a diszkrimináns a megoldóképletben a gyökjel alatti rész). Így tehát ha a diszkriminánsra negatív számot kapsz, akkor nincs közös pontja a két alakzatnak.
Ugyanezt a gondolatmenetet alkalmazhatod, ha mondjuk az a kérdés, hogy milyen `p` paraméterre nem lesz közös pont. Sőt, amikor a diszkrimináns `0`, akkor pontosan egy közös pont lesz, tehát az egyenes érintője lesz a körnek. Összességben, ha
`D<0`, akkor nincs közös pont
`D=0`, akkor az egyenes érintője a körnek
`D>0`, akkor az egyenes két pontban metszi a kört
0