Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell az alábbi fizika feladatot megoldani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
2143
A 230V hálózati feszültségről működő 1035W teljesítményű merülőforraló mennyi idő alatt melegíti fel a forráspontra a 2 liter 20⁰C hőmérsékletű vizet? Mekkora a merülőforraló elektromos ellenállása és mekkora üzem közben a rajta átfolyó áram erőssége? Mennyibe kerül ez, ha kWh villamos energia ára 48 Ft
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2 liter víz tömege:
m = 2 kg
A víz fajhője:
c = 4,2 kJ/kg°C
Ennyit kell melegíteni 100 fokig:
ΔT = 80°C

Tehát ennyi hő kell hozzá:
Q = c·m·ΔT = 4,2 · 2 · 80 = ... kJ
Ugyanekkora munkát kéll végeznie a forralónak:
W = Q = ... amit kiszámoltál
Fontos! Váltsd át joule-ba a kJ-ból, akkor jön csak ki a folytatásban másodperc!!

Ezt az energiát t idő alatt adja le a forraló:
W = P·t
t = W/P = ... / 1035 = ... s

Első kérdés kész.

Ellenállás és áramerősség:
P = U·I → I = P/U = 1035 / 230 = ... A
R = U/I = ... Ω

Mennyibe kerül:
1 kWh ára 48 forint.
A fent kiszámolt Q vagy W (ugyanaz) az energia joule-ban, át kell váltani kWh-ba:
1 Wh = 1W·1h = 1W·60·60 s = 3600 J = 3,6 kJ
1 kWh = 1000 Wh = 3600 kJ

Q mértékegysége kJ (csak a munkánál váltottál át J-ba), ezért Q/3600 lesz kWh-ban az energia. Ennek a 48-szorosába kerül forintban.
1