Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7.osztály: anyagmennyiség

482
Sziasztok jó kémiások!
Nem nagyon tudom megoldani. Légyszí segítsetek.
Mellékelten csatolok képet.

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Hali!
He (hélium) 10 mol 60x1023 40g 4g/mol
Na (nátrium) 0,1 mol 0,6x1023 2,3g 23g/mol
C (szén) 0,5 mol 3x1023 6g 12g/mol
Al (alumínium) 2 mol 12x1023 54g 27 g/mol





Fontos, hogy egy periódusos táblázat legyen előtted (sokszor van a tankönyv hátuljában is). Az elsőnél tudtuk, hogy a héliumról van szó. Elé volt írva, hogy 10, a példa alapján meg tudjuk mondani, hogy ez így 10 mol lesz. A részecskék számáról azt kell tudni, hogy 1 molnyi anyagban mindig 6x1023 db van. Ezáltal úgy tudod kiszámolni, hogy ahány mol anyag van annyival megszorzod a 6-ot és utána odaírod, hogy x1023.
A moláris tömeget a periódusos táblázatról tudod leolvasni. Ha az megvan azt is meg kell szoroznod az anyagmennyiséggel és úgy megkapod a tömeget.

A második sorban láthatjuk, hogy az anyagmennyiség 0,1 és a tömeg 2,3. Itt először fontos, hogy megtudjuk a moláris tömeget, amit úgy kapunk meg, hogy egyenes arányosságot használva megszorozzuk a 2,3-at 10-zel, így 23-at kapva. Így a táblázatból kiolvasva láthatjuk, hogy a nátrium lesz a keresett anyag. A részecskék számát, pedig az előbb leírt módon tudjuk kiszámolni.

Az utolsó előtti sorban úgy azért kaptunk fél molt, mivel a hat fele a három, így az anyagmennyiség és a tömeg is a felére csökkent. Hogy megkapjuk a moláris tömegét az elemnek meg kellett szorozni a hatot kettővel (mivel az csak egy fél molnyi anyag tömege volt), így megkaptuk a 12-t, ami pedig a szén moláris tömege.

Az utolsó sorban a részecskék számát a feljebb említett módon már ki lehetett számolni. Utána a periódusos rendszerben megkeresve a moláris tömeg által megtalálható az alumínium. A tömeget is említettem feljebb hogyan tudod kiszámlni. :)
Módosítva: 3 éve
1