Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör sugar

Főoldal » Középiskola » Matematika
2184
Mekkora annak a körnek a sugara amelynek 7 cm hosszúságú húrjához 32⁰17' kerületi szög tartozik
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha a kerületi szög 32°17', akkor a középponti szög ennek a kétszerese, tehát 64°34'.

Ha összekötjük a kör középpontját a húr végpontjaival, akkor egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol a szárak a kör sugarai. Innentől két lehetőségünk van; egyik lehetőség, hogy felírjuk a koszinusztételt:

7²=r²+r²-2*r*r*cos(64°34''), ez kiszámoljuk r-re.

Másik lehetőség, hogy behúzzuk a 7 cm-es oldalhoz tartozó magasságot, ami merőleges rá, delezi, valamint a szöget is felezi, ekkor a derékszögű háromszögben felírható a szög szinusza:

sin(32°17')=3,5/r, erre r=3,5/sin(32°17')=~6,553 cm.
Módosítva: 9 éve
0

Csatoltam képet. Így talán egyszerűbb! Üdv!
Módosítva: 6 éve
0