Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúly

Főoldal » Középiskola » Kémia
707
Az ammónia elemeire történő bomlásakor az egyensúlyi elegyben kétszer annyi az ammóniamolekulák száma, mint a hidrogénmolekulák száma. A bemért ammónia hány %-a alakult át?
a. 40%
b. 33%
c. 30%
d. 25%
e. 20%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyensúlyi folyamat:

2 NH₃ ⇔ N₂ + 3 H₂

meg vannak adva az egyensúlyi mólszámok.

Ezekből kiindulásit kell számolni ahhoz, hogy ezt megkapjuk:

Az átalakulás %-a (átalakulás mértéke, konverzió fok): átalakult *100 / kiindulási mólszám.


Ammónia bomlásáról van szó, tehát kiindulási helyzetben csak ammónia van.

2 NH₃ ⇔ N₂ + 3 H₂

kiindulási helyzetben (még a bomlás megindulása előtt) van valamennyi (2+x mol) ammónia és 0 mol nitrogén, 0 mol hidrogén.

egyensúlyban van: 2 mol ammónia, 1 mol hidrogén, 1/3 mol nitrogén (a reakció egyenlet alapján).
átalakul: x mol ammónia
kiindulási helyzetben van: 2+x mol ammónia, 0 mol N₂ és 0 mol H₂

mert a kiindulási - átalakult = egyensúlyi:
2+x - x = 2 mol ammónia.

az egyenlet alapján: 2 mol ammóniából 3 mol hidrogén keletkezik, tehát 1 mol ammóniából 1,5 mol hidrogén keletkezik, akkor x mol ammóniából 1,5*x mol hidrogén keletkezik.

Mivel a 1,5*x= 1 mol, ezért x=2/3 mol ammónia alakul át.


Az ammónia kiindulási mólszáma: 2+(2/3) = 8/3 mol = 2,667 mol

átalakulás %-a = átalakult * 100 / kiindulási = (2/3) * 100 / (8/3) = 25 %, tehát d. a megoldás.
Módosítva: 5 éve
0